Blue Monday Blues

De wiskunde erachter maakt me depressief, maar voor de rest? Meh.

Nogsteedsnietrijk

Ik had wat meer moeite m’n bed uit te komen vanochtend, op Blue Monday. M’n neus zat wat voller, m’n hoofd idem. Ik weiger te geloven dat terwijl iedereen om me heen zit te hoesten, dat ik ook slachtoffer zal worden. Misschien wel, misschien ook niet. Echt tijd heb ik niet om ziek te zijn, immers heb ik een studie die ik schriftelijk moet overtuigen dat ik goed m’n best heb gedaan op een stage.

Iemand riep het: “het is Blue Monday!”. Ik deelde een grap met iemand die ironisch nihilistisch was: “maakt niet uit als je elke dag depressief bent”. Voor die betreffende jongen hoop ik dat het een ironisch statement was.

Maar wat is een Blue Monday?

Een theorie van een Britse psycholoog, die met gebruik van meerdere factoren (en een formule, holy fuck) uitrekent wanneer de Blue Monday elk jaar valt. De formule is als volgt uit te schrijven, voor een leek, niet voor iemand die er verstand van heeft. Boeit algebra je niet, sla dan de regel hieronder even over.

((W + (D – d)) * T ^ q) / (M * N)

“Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoelang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen. Er wordt niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn.” – Wikipedia

Ik zou geen idiote blogger zijn met een eigen mening, als ik niet de theorie van Blue Monday eens flink aan de tand zou voelen. De duimschroeven erop. Folteren die zooi. Het stelt weinig voor, maar getallen zijn voor veel mensen al een marteling. Pak een kop koffie, strek je nog even uit en bereid je voor op een college.

We mogen stellen dat hier geen datum of tijdsgenoteerd iets uit komt, aangezien er niets natuurkundigs (sorry Arnall) uit kan komen. We kunnen aan een object met massa vragen hoe hij zich voelt, maar ik denk dat je dan de diagnose voor shizofrenie te pakken hebt, want objecten praten niet terug. Denk dat Arnull het ermee eens kan zijn. Hoop ik.

W: Hoewel weer geen eenheid is (veel psychologen zakken op statistieken, dus basis wiskunde, dus begrijpelijk), is het een factor die in Nederland altijd kut is. Als het altijd kut is, went het. Weer is dus te verwaarlozen. Sowieso, hoe druk ik weer uit in een getal? Windkracht * Neerslag? Aantal chagrijnig kijkende mensen delen door de minuten zonlicht?

Ik heb Cliff Arnall, de bedenker van Blue Monday, nog even op Google opgezocht. Hij heeft geen wiskundig hoofd. Niet dat dat iets bewijst.

D: Je studieschuld is pas belangrijk wanneer je 30 bent, dus voor je 30e is dit misschien een te verwaarlozen factor. Misschien altijd, aangezien een geweten je pas vastketent rond je 30e. Als je een psychopaat bent, heb je geen last van een geweten noch emotie. Studieschuld is deels relevant voor de blue monday. Telt hypotheek? Ik hoor daar niemand over, dus ik denk het niet. Ben ik nu gelukkig of ongelukkig?

d: Als student pakt deze formule je hard, ongetwijfeld. Zit je al in je afstudeerjaar? Weinig inkomen en veel schuld? Bel de meld-zelfmoord-anoniem maar alvast, want de Blue Monday theorie meter staat op onheil. Als mijn schuld 0 nul is, minus mijn studiefinanciering en zorgtoeslag, sta ik op -150 euro. Dus regen – 150 = -150. Uitgaande van de gemiddelde student, niet mezelf. Ik ben niet rijk, maar ook niet arm. 

De teller staat op -150 voor m’n Blue Monday (nou ja, regen-150, maar dat slaat als een lul op een drumstel).

T: Het is 21 dagen geleden kerst geweest. Arnall is vrij nalatig geweest in het aangeven welke eenheid dit getal moest zijn. 21 dagen? 504 uur? 30.240 minuten? Weet je, Arnall. Krijg de tering. Ik doe 30.240 minuten vanaf dan tot de Blue Monday.

-150 * 30.240 = −4536000. Ik heb geen idee of dit betekent dat alles waar ik mezelf mee van kant zou kunnen maken uit m’n handen gehouden dient te worden of dat ik blijer ben dan een Amerikaanse Gospel priester. In beide gevallen zou ik God nodig moeten hebben. Amen.

Q: Hoe goed ik me aan mijn goede voornemens houd. Geen eenheid, dus ik houd een schaal aan van 1 – 10. Ik zou zeggen 5, aangezien ik in een brakke bui zei voorlopig geen alcohol meer te drinken, maar het toch nog deed. Gewicht heffen doe ik nog consistent, maar echt een voornemen was dat niet. Toch 5, voor jou Arnull en voor je Bullsh  Blue Monday theorie.

-4536000 ^ 5 (dus -436000 * -436000 * -436000 *-436000 * -436000) = −1,920282966×10³³. De wetenschappelijke notatie geeft aan dat het een ubergroot komma getal is, maar omdat het gros van mijn lezers wiskundig gezien een opfrisser nodig kunnen hebben:

-1920282966000000000000000000000000.

Ik ben vrolijker dan Bassie of zo depressief dat de aandelen in Prozac drastisch gaan stijgen en de kloof tussen arm en rijk hemelsbreed wordt. Ik betwijfel of Arnall wist wat ie deed toen ie een totaal niet exact iets als psychologie in iets exacts probeerde uit te drukken als algebra. Briljantie valt natuurlijk te begrijpen.

Gelukkig mogen we nu delen, maar we hebben nog een heel getal nodig om te delen.

Dit door het resultaat van mijn motivatieniveau (M) maal mijn (Na) gevoel om actie te ondernemen. Het had net zo goed M^2 kunnen zijn. Ik heb geen idee wat die kleine a is naast de N, dus ik gooi hem weg, want hij is volgens mij triviaal als de neuk.

M en N zijn naar mijn gevoel ook hetzelfde, ik weet niet of Arnull dit ook dacht, maar psychologen en mensen die exacte vakken beoefenen begrijpen elkaar per definitie niet. Ik zou zeggen op een schaal van 1 – 10.. ook een 5. We beginnen met 1, want als het een 0 is, hebben we écht een probleem.

5*5 = 25. Als dit je ook verraste, dan, nou ja. Weer wat geleerd.

Ubergrootgetal / 25 = −76811318630000000000000000000000.

Dit vertaalt waarschijnlijk naar 15 januari 2018, ik heb het geprobeerd door een nummer-naar-letter vertaler erbij te pakken. Het resultaat was: 7681MR6300000000000. Mijn creativiteit ziet hier geen 15 januari 2018 in, maar ik ben dan ook geen psycholoog. Het hele getal levert me niets op op Google. Niets in Maya kalenders, wiskunde archieven of MIT studies. Als dit getal mijn mentale gesteldheid moet vertegenwoordigen, dan is het niveau ingenieur: ik heb het gesloopt.

 

Meer lezen?

De dynamiek van een gemiddeld IT bedrijf play_arrow

Lees het artikel

Stannis naar de IJzeren Troon play_arrow

Lees het artikel

Eindeloos debat I – Windows vs Mac OS play_arrow

Lees het artikel