Hertog Jan pils is beste pils

Hertog Jan beste Jan

Nogsteedsnietrijk

Mijn excuses dat de jongedame in de foto geen Hertog Jan aan het drinken is. Ik heb het geprobeerd te vinden, maar het is me niet gelukt. Wellicht dat jij, trouwe lezer, dan al was verkocht om bij de winkel een krat te halen. Ik begon me al af te vragen waarom ik niet eerder hierover heb geschreven. Gelukkig komt daar nu verandering in, want ik kan mijn mening over Hertog Jan niet langer meer voor me houden.

De geschiedenis van Hertog Jan en zo

Er zijn niet veel dingen waar Limburg om bekend staat. Ik denk dat menig persoon alleen het accent, PVV stemmers en vlaai voor de geest kan halen. In het begin van de 20e eeuw was er sprake van een brouwerij die met man en macht probeerde te overleven. In 1998 vond er een NAAMSVERANDERING plaats, waarbij de voorheen hetende Arcense Stoombierbrouwerij haar naam veranderde in Hertog Jan brouwerij. De brouwerij werd vernoemd naar de 13e eeuwse hertog Jan I. Deze Brabander (ik ben niet verbaasd) bleek flink van de feesten te zijn (zoals elke Brabander) en het bier scheen rijkelijk te vloeien tijdens deze fuifen.

Geen wonder dat Hertog Jan garant staat voor een goed feest. Als de man waar het naar vernoemd is, zich al gedroeg als een echte Brabander, dan leeft dat idee ook in zijn bier. Je weet wat dat betekent.

Waar

Het is bekend dat op veel plekken niet altijd jouw favoriete bar op de tap staat. Het Hertog Jan bord boven een kroeg is een zeldzaam verschijnsel. Mocht je bekend zijn met de uitgaansdriehoek, dan weet je in ieder geval dat je de plekken waar geen Hertog Jan bod hangt kunt vermijden. Hiervoor dienen wel twee andere punten te gelden: namelijk goed volk en goede muziek. Alleen dan zou deze tekortkoming door de vingers gezien kunnen worden.

Aangezien het vrij lastig is om deze twee punten te vinden, raden wij aan om gewoon thuis een kratje te hebben en deze met jouw metgezellen te consumeren. Na een paar biertjes merk je het verschil toch niet meer en ben je in ieder geval je avond met top spul begonnen. De grimas die je trekt zodra je een ander bier ziet staan in de koelkast, kan misschien de hele avond voor je verpesten.

Hertog Jan vs. Ander pils

Amstel bier
Het is een prima alternatief, maar tegen een zwaargewicht drievoudig kampioen (Hertog Jan) kan het niet op. Het is tenslotte ook vernoemd naar een rivier die door onze grootste stad loopt. Vol met lijken, bier flesjes en fietsen. Bier met deze associatie kun je niet al te lekker vinden. Toch?

Jupiler
Mannen weten waarom: beter pils of geld was niet op voorraad. Soms is Jupiler in de aanbieding. Prima bier, geen grimas waardig.

Heineken
De eigenaar liet zich vroeger ontvoeren. ONTVOEREN. Dit is geen man van adel geweest die fucking feesten gaf, zoals onze grote heer Hertog Jan. Die zich trouwens niet liet ontvoeren. Pussy bier. Dan maar aan de cola.

Brand, Palm
Ik heb niets tegen deze merken, om eerlijk te zijn. Prima bier, niet populair. Je zou kunnen zeggen “leuk, maar het is geen Hertog!”. Ongelijk zal je niet krijgen, maar deze merken delen iets met onze favoriet: het is niet groot of kwantitatief. Er moet dus wel kwaliteit in zitten.

Meer lezen?

Concert code of conduct play_arrow

Lees het artikel

De dynamiek van een gemiddeld IT bedrijf play_arrow

Lees het artikel

Dingen waar ik liever mijn 155 euro aan besteed play_arrow

Lees het artikel