Eindeloos debat I – Windows vs Mac OS

Windows en Mac OS zijn twee verschillende religie’s in de termen van computers. De waarheid is; everyone should shut up.

Nogsteedsnietrijk

Iedereen die onderdeel uitmaakt van (niet-)werkend Nederland en een groot deel van hun tijd spendeert achter een computer (draaiende op Windows of Mac OS) is bekend met een van de eindeloze debatten die doorgaan op het World Wide Web. Aan het front staan de furieuze, niet onderuit te krijgen, IT’ers die helse argumenten heen en weer stuwen om de andere te overtuigen dat hun keuze voor een besturingssysteem slecht is en voor plebs. Ergens in de flanken staan gemiddelde gebruikers die een redelijke mening hebben, maar gauw zouden bezwijken voor de IT nerd. Ergens aan de zijlijn staan mensen die het geen fuck kunnen schelen of Windows of Mac OS nou per definitie beter is ((Whatever works enzo)).

Financieel

Het financiële aspect van Windows vs Mac OS is te vergelijken met een discussie tussen arm of rijk. Althans, de Windows gebruikers beschouwen zich als mediocre en de andere kant beschouwt zich als een elite die het licht heeft gezien. De waarheid is, is dat Mac OS de Porsche of Ferrari is onder de computers. Dit betekent dat er in deze auto’s nooit het nieuwste en het beste van het beste te aanschouwen valt onder de motorkap; want de kracht en precisie ligt hem in dat alle onderdelen perfect in harmonie met elkaar zijn. Iemand die in zo’n auto rijdt zou ook nooit zelf de motorkap open flikkeren als er een mankement is, want je hebt toch al geld genoeg.

Windows (of PC’s) aan de andere kant wordt vaak gekozen door gebruikers die graag schroeven aan hun PC om onderdelen te vervangen door een beter onderdeel. Met een PC kan dit, en na een grote investering heeft men al een gaming-rig die zo nu en dan een kleine upgrade kan krijgen, waardoor men altijd het beste van het beste kan draaien. In de handen van een ervaren gebruiker zal Windows niet gauw vastlopen en enige obstakels worden opgelost. Echter, in de handen van een compleet verdwaalde noob zal een Windows systeem beginnen te haperen, net als bij  de gemiddelde auto. Natuurlijk is dat niet gebruiksvriendelijk, maar iedereen kent wel iemand die goed is met zulke apparaten, dus echt klagen zullen ze niet.

Ja, het argument bestaat dat je voor de helft van de prijs een PC hebt met dezelfde onderdelen als de nieuwste iMac. Maar wie geeft een fuck als je in een Jaguar kan rijden? You got money, son.

Bill Gates vs Steve Jobs

Regelmatig worden de bedenkers of oprichters van de bedrijven erbij betrokken. Steve Jobs was briljant, maar een asswipe (en dood) en Bill Gates is volgens iedereen een profeet die per uur meer verdient dan jij in een week met een modaal inkomen. ((Schatting. Ik heb 3 seconden gegoogled. Meh, lazy)) Steve Jobs bleek regelmatig zijn werknemers uit te buiten, een chagrijnige kut dude te zijn die alles zo precies mogelijk wilde hebben en is gestorven aan een geneesbare ziekte, omdat Chinese kruiden beter zouden zijn dan de moderne medische wereld, desondanks heeft hij wel awesome stuff op de wereld gezet.

Bill Gates is volgens de meeste mensen een coolere dude, omdat hij samen zou coden met zijn werknemers, kids helpen in Afrika die geen zuivere leefomstandigheden hebben en andere dingen die ik me niet kan herinneren, maar ongetwijfeld voorbij zijn gekomen op questionable websites wiens artikelen worden gedeeld op Facebook((Niet van mij afkomstig, dat kan ik je verzekeren)).

Maar in dit soort gevallen worden alleen negatieve aspecten in het zonnetje gezet van een bad guy en de goede aspecten van een good guy. Dat is hoe het nieuws ook werkt en wellicht dat dit voor deze koude oorlog ook het geval is.

Hipsters

Je bent geen hipster zonder Apple producten. Als je een Windows laptop hebt in de Starbucks, kun je hem volknallen met stickers om te compenseren. But everyone knows the truth, bro.

Software

Elk level van intelligentie is in staat om beide besturingssystemen te gebruiken, als er genoeg tijd is om te voelen en proeven. De één is niet intuïtiever dan de ander. Er bestaat enigszins een overeenkomst dat Mac OS geschikter is voor media bewerkingen (Photoshop, video montage etc) en ik weet dat Windows hier ook de beschikking heeft, maar gezien het feit dat applicaties op een Mac toch iets slicker en beter draaien dan op Windows, geef ik daarvoor wel de credits.

Voor gamen is Windows beter ((Duh.)), maar dat maakt het natuurlijk geen beter besturingssysteem.

Customizen

Mac OS: Vergeet het maar.

Windows: Why bother? Behalve hardware.

Conclusie:

Shut up and go home.

Meer lezen?

Professioneel uitstelgedrag play_arrow

Lees het artikel

Freek Vonk play_arrow

Lees het artikel

League of Shit play_arrow

Lees het artikel