Frans Bauer: een epitoom zoals geen ander

De lang vergeten minstreel van de lage landen.

Nogsteedsnietrijk

Wordt het eerste wat ik publiceer in 2019 iets over Frans Bauer? Het antwoord is: blijkbaar. Je leest het, dus is het zo. Ik draag hem op aan een lang vergeten held. Iemand die me in 10 minuten had gecharmeerd en m’n horizon had verbreed. Het leek mij iets dat het NPO onmogelijk voor me kon doen, toch gebeurde het. Eerder deze maand (in januari, op het moment van schrijven) zat ik halfbakken voor de TV. Het was niet mijn TV, want die heb ik niet. Het kwam na Wie Is de Mol, maar dat keek ik niet. Toen zag ik een reality programma. Een “slice-of-life” zoals ze dat zo mooi noemen. Getiteld met “Frans Bauer in China“.

Ik hoor het je afvragen (en terecht): hoe kan een man zó Nederlands zich manoeuvreren in het speelveld dat het buitenland heet? Laat me je vertellen dat Frans Bauer daar absoluut moeite mee heeft. De culinaire opvoeding ging immers niet veel verder dan vernederlandst eten uit het buitenland. Chinees, Indonesisch, Turks (mét poepbacterie ipv zonder). Ik heb die man de pijn in zijn ogen gezien toen hij hoorde dat hij zich moest laten vaccineren voor bepaalde dingen in China. Die pijn was niets toen bleek dat alles wat hij wist over de Chinese keuken in China niet bestond. Het mes stak uit z’n rug en Frans zijn vertrouwen in de hele bevolking was weg. De angst voor en de pijn van naalden is niets met de pijn van verraad.

Maar, Frans Bauer zou Frans Bauer niet zijn, als hij al zijn pijn niet gewoon vergat en z’n grote blije glimlach weer opzette. Van veel zou je mogen zeggen zat het een façade is, alleen onze Frans niet. Duitsers hebben geen humor. Dat heeft hij ook niet nodig, want genoeg vrouwen willen met hem op de foto en een wijntje met hem drinken. Dat, en de NPO betaalt (dus de belastingbetaler) voor zijn expedities naar het buitenland samen met een camera ploeg. Hoewel op zijn Facebookprofiel prachtig staat dat hij CEO is van Bauer Enterprice, kan ik garanderen dat dat bedrijf niet bestaat. Echter is zijn handeltje onderverdeeld in drie verschillende facetten: Concert, Media en Holding en daarbij steekt de NPO ook nog geld in hem. Deze man is een geboren hustler, zoals 50cent. Middelmatige muziek, maar fenomenaal scoren. Alleen Frans Bauer begon niet als een drugsdealer. Althans, dat is wat bekend van hem is, dus echt zeker mogen we er niet over zijn.

Niet alleen is het duidelijk dat onze ‘simpele’ Nederlander de belastingbetaler op laat draaien voor zijn vakanties, maar ook dat de man zijn publiek perfect ingeschat. Niet als André Hazes die, laten we eerlijk zijn, voor eeuwig onder de tafel is gedronken. Alhoewel sterven als muzikant de beste marketing stunt ooit is, bleef Frans Bauer stoïsch en doorwerken. Liet zich niet overmeesteren door genotsmiddelen (zoals Amy Winehouse en Andre) en bleef zich veelzijdig inzetten. Zijn lijst met verschijningen en werken zijn lang, erg lang. Zoals Duitsers kan Frans Bauer hard werken, zijn publiek correct inschatten en brood op de plank krijgen. Frans Bauer doet namelijk niet alleen zingen maar ook:

  • Reality TV (Frans Bauer gaat naar China enzo)
  • Acteren (Zij het in kabouter plop films voor kinderen)
  • Rammstein coveren (link)
  • Bami eten
  • Zingen in het Duits

Frans Bauer zou ook andere rollen in de geschiedenis en hedendaags fenomenaal kunnen uitoefenen en ongetwijfeld faam kunnen verwerven. Deze man is simpelweg geboren om uitzonderlijk te zijn en nuchter te blijven.

De Inquisitie – zoals te zien in Frans Bauer in China heeft Frans geen moeite met het stellen van vragen en zichzelf uit te drukken in een taal die hij en alle Chinezen maar half begrijpen. Frans Bauer stelt gelijk de juiste vragen, trekt in zijn hoofd de juiste conclusie en doet alsof hij de meningen goedkeurt. Niet wetende dat de ketter binnen een paar nachten uit bed word gelicht en op de brandstapel wordt gesmeten. Niemand zou de folteringen van Bauer verwachten. Als iemand je zou vragen of je “even voor hem had”, weet je dat als niet-bijbel lezer je dagen zijn geteld.

Pooier – Zijn charmes, zijn onschuldige glimlach en het feit dat hij ondernemende kwaliteiten bezit. Weliswaar zou het een labrador onder de pooier zijn tov bulldogs, maar Frans Bauer zou zich ongetwijfeld goed kunnen aanpassen en zijn concurrentie altijd een stapje voor zijn. Frans Bauer zijn Stoicijnse gedrag is duurzaam. Andere pooiers sterven door uit de hand gelopen feuten, genotsmiddelen of bedrijfsongevallen. Frans Bauer wacht geduldig af. Tot de roofdieren klaar zijn met vechten om wat over blijft en als een gier pakt hij de overblijfselen en maakt hij de verzwakte partijen meedogenloos af.

Kastelein – Ik bedoel barman. Mocht je niet bekend zijn met de originele benaming ervoor. Zijn charmes, zijn gevoel voor humor, nuchterheid, gezonde werkethiek en ondernemend inzicht zijn talenten die goed van pas komen bij het runnen van een kroeg. Wellicht dat Frans Bauer moeite zou hebben met het handhaven van de regels en het verwijderen van niet-wenselijke mensen. Ongetwijfeld dat hij hier de juiste mensen voor zou winnen én de belastingbetaler ervoor laat betalen.

De rollen die Frans kan spelen is oneindig, naast de rollen die hij op dit moment al aan het uitoefenen is. Je kan niet van hem verwachten dat hij die andere dingen er ook nog eens bij naast pakt. Hopelijk ben jij als lezer, net als ik, overtuigd van de bekwaamheid en professionaliteit van Frans Bauer heet.

Meer lezen?

De pop-ups van 2017 play_arrow

Lees het artikel

Cyka Blyat Dota 2 play_arrow

Lees het artikel

De schoonheid van het schrift play_arrow

Lees het artikel