Concert code of conduct

Gedragsvoorschriften en advies voor concert bezoekende noobs.

Nogsteedsnietrijk

Concerten komen anno 2014 in verschillende smaken, maar ik ben van mening dat de principes die ik nu ga behandelen toepasbaar zijn op elke genre((Alle elektronisch is geen genre. Het is dan ook geen concert, maar een feest met een overrated DJ / producer of weet ik veel)) Ik ga er namelijk van uit dat veel mensen die net begonnen zijn met het bezoeken van concerten, of gaan beginnen, maar een half idee hebben van wat ze te wachten staan. Wees niet die gast die door een gebrek aan kennis een bron van frustratie is voor de dudes en dudettes die wél weten waar ze mee bezig zijn.

Bij het bezoeken van een concert, zijn er 3 fases. Pre-concert, concert, en post-concert. Pre-concert is waar je je voorbereidingen dient te treffen en zorgt dat je concert ervaring zo positief mogelijk kan zijn, zonder eventuele down-time door smerig duur bier te halen of door een plexum stoot door gasten die denken dat het hoort bij moshen en dat het cool is om te moshen op The Arctic Monkeys. Het concert gedeelte is een uitleg, geen instructie. Op deze manier weet je wat je te wachten staat, terwijl je pik-aan-kont staat in een veel te kleine ruimte. Post-concert is een advies voor na het concert, take it or leave it. Net als naspel is het een optioneel ding; het is fijn als je het doet, maar je wordt niet te hard gejudged als je het besluit te negeren.

Pre-concert

Kies je tijd. Er zijn drie verschillende tijden die je in gedachten dient te houden bij het bezoeken van het concert. Twee hiervan zijn officieel; namelijk de tijd waar de zaal opent en het tijdstip waar het vooroptreden begint. Afhankelijk van de positie die je wilt nemen in de crowd, is het belangrijk om die twee tijden in gedachten te houden. Hoe eerder je in de rij staat voordat de deuren überhaupt open gaan, hoe dichterbij je kunt gaan staan bij het podium, zodat je meer nekklachten kunt krijgen en je alleen naar geslachtsdelen en voeten kunt kijken van de mensen die jij aanbidt. Het is maar net waar je prioriteiten liggen, maar persoonlijk is het prima zat om maximaal een kwartier voordat de deuren opengaan in de rij te gaan staan. Vooraan staan is kut en de competitie is te moordend. Zorg dat je een beetje op tijd bent, waardoor je knap je jas en tas kunt ditchen bij de garderobe ((Dit is geen onzin, maar als je dat wel denkt; be my guest. We weten wel wie er gelijk krijgt.)), wat te drinken kunt halen bij de bar en relaxed kunt gaan staan.

Kies je plek. De eerste 2 – 3 lagen die voor het podium staan ((rijen met mensen)) zijn gasten die persé vooraan willen staan en hun plek voor niets of iemand opgeven, bekommer je je maar niet om hen. Vanaf de vierde laag, in het midden, tot ongeveer de 8e laag is het centrale punt voor moshpits en andere edgy activiteiten. Ga er in de buurt staan als je hier fan van bent, maar zorg dat je in een positie staat waarin je altijd de optie hebt om mee te duwen of niet.

Zorg dat je gehydrateerd genoeg bent, voor de slag die nog gaat komen. Mensen zijn warme wezens en tijdens concerten stijgt de temperatuur nogal snel. Afhankelijk van waar je staat ((rond en in de moshpit zijn de warmste plekken in de crowd)), kan je al gauw veel vocht verliezen zonder veel te doen. Zorg dat je comfortabel genoeg kunt zijn, zonder dat één van je primaire levensbehoeftes je comfort overstemt. Zorg overigens ook dat je je geurvlag geplaatst hebt in de WC.

DOE JE HUISWERK. Zoek op internet naar setlists van de artiest die je gaat bezoeken, leer de lyrics en de constructies van de nummers die een hoge kans hebben om gespeeld te worden. Geef me niet die onzin “waarom ga je naar een concert als je niet veel weet van die artiest”, want niemand kent alle nummers, lyrics of alle ins en outs. Je eerste concert is van een band die je goed kent, maar je wilt geheid meer en ga je naar concerten van bands die je iets minder goed kent. Grow the fuck up, niemand zit te wachten op fangirls.

EARPLUGS. Een goed setje oorbeschermers zijn te koop bij menig muziekwinkel of audicien ((Hans Anders, etc)) of bij de zaal, in de vorm van die gele dingen die van piepschuim zijn. Ver van luxe, but they do the job fine enough. Iedereen die zegt dat het voor pussies is, dat je dan niet geniet van de muziek of whatever, zijn overduidelijk retards die een gehoorapparaat willen voor hun 30e of weinig naar concerten gaan, waardoor het relatief niets uitmaakt.

Concert

Dit is het gedeelte waarvoor je bent gekomen. Hét concert. Het vooroptreden is geweest en iedereen heeft zijn meningen gedeeld over die saaie band die niets is in vergelijking met de mainact. Je staat nog rustig en je hebt nog genoeg energie, lust en vocht in je lichaam om de grote klapper te ontvangen. Jouw positie in het publiek is echter geen vaste positie. Activiteiten tijdens het concert zoals moshpits, walls of deaths, circlepits headbangers, achterlijke dudes die naar voren wurmen, etc zijn allemaal factoren die zorgen dat mensen verschuiven. Jouw X,Y positie zijn dus altijd relatief, beschouw de plek waar jij staat als het centrale punt van de radius waar je je in zal begeven voor de rest van het concert ((tenzij je in de mosh spot staat)).

Mocht het concert die je bezoekt geen metalverwant ((Schaam je)) concert zijn, houd je je dan buiten de moshpit of andere activiteiten. Het zijn delicate activiteiten die door de jaren heen zijn ontwikkeld en gebalanceerd in de metal scene, maar zijn nog maar net ontdekt door jochies die vinden dat The Opposites of de Jeugd van Tegenwoordig muziek is om op te moshen. De mensen die je in deze pit tegenkomt, denken dat het niets meer is dan elkaar beuken, schoppen en kopstoten. In de realiteit is het zo dat het gewoon fijn elkaar heen en weer duwen is. Mocht er iemand omvallen of zijn veters moeten strikken, dient deze te worden beschermd en in veiligheid te worden gebracht, zodat het moshen weer fijn verder kan gaan. Maar omdat jouw muzieksmaak niet goed is ontwikkeld en jij besloot om naar concerten te gaan als TO of DJVT, zal jij deze luxe niet hebben en een slechte tijd ervaren.

Het is belangrijk dat je het naar je zin hebt tijdens het concert. Ga headbangen, klap in je handen op de maat van de muziek en moedig de artiesten die je bemint aan tussen de nummers door. Zorg dat je gevoel voor ritme passable is en wees niet that guy dat meeklapt of headbangt op een ritme dat niet in het nummer voorkomt ((White people have no rhythm, dus oefen zorgvuldig om je genetische tekortkomingen te compenseren)).  Maar zorg dat je diegene achter je of voor je niet tot last bent, door uitgebreide bewegingen te maken of whatever. Niemand zit er op te wachten, maar bereid je voor op gasten die hier wel schijt aan hebben.

Post-concert

Let op je ademhaling terwijl je datgene wat je de afgelopen anderhalf uur hebt mogen aanschouwen laat bezinken. Je bent gezegend door de Edele Kunsten Der Metalen, gevuld met een goed gevoel. Alles om je heen lijkt kaal, saai en lang niet zo episch als het concert die je hebt mogen aanschouwen samen met anderen. Als je je ergert aan de lange rij bij de garderobe, dan was het concert niet tof genoeg. Zorg dat je op tijd bent bij het openbaar vervoer en anders loop je rustig naar de auto.

Het is belangrijk dat je het concert bespreekt met diegene die je als je concertbuddy / buddies hebt mogen beschouwen. Zet de artiesten in kwestie nooit op in de auto, omdat het gevoel niet terug zal komen. Beschouw het even als een mooie herinnering en luister naar andere muziek.

Meer lezen?

Dingen die ik haat play_arrow

Lees het artikel

League of Shit play_arrow

Lees het artikel

De nogsteedsnietrijk veldgids voor zuipen play_arrow

Lees het artikel